Nettbutikk

Kjøpte «glemt» klokkemerke for 200 000 kroner. Solgte det for 600 millioner (!) etter ti år

Tre bilder av Jean-Claude Biver.
LEGENDE I KLOKKEBRANSJEN: Jean-Claude Biver. | Foto: Instagram

Kjøpte «glemt» klokkemerke for 200 000 kroner. Solgte det for 600 millioner (!) etter ti år

Tre bilder av Jean-Claude Biver.
LEGENDE I KLOKKEBRANSJEN: Jean-Claude Biver. | Foto: Instagram
Enorm profitt.

Jean-Claude Biver er en stor legende i klokkebransjen. Han har hatt sentrale roller hos flere store klokkemerker, blant andre Audemars Piguet, Omega, Hublot og Tag Heuer. Aller mest kjent er kanskje luxemburgeren for gjenopplivningen av Blancpain.

Biver «gikk læra» hos AP på slutten av 1970-tallet under quartz-krisen. På starten av 80-tallet kjøpte han og Jacques Piguet, sønnen til den daværende AP-sjefen, opp rettighetene til Blancpain.

Det tradisjonsrike merket lå da med brukket rygg og hadde ikke hatt ordentlig drift siden 60-tallet. Biver og kompanjongen fikk kjøpe rettighetene til det over 200 år gamle merket for en slikk og ingenting.

Nøyaktig hvor mye varierer litt avhengig av hvilken kilde man leser, men mellom 150 000 og 200 000 kroner er et trygt estimat.

LES OGSÅ: Dette er forskjellen på Rolex Kermit, Hulk og Starbucks

Ti år med hardt arbeid i Blancpain

Etter at Biver og Piguet hadde tatt over Blancpain relanserte de markevaren på Baselworld og sørget for at Blancpain, som blant annet hadde Fifty Fathoms i katalogen, ble blant de mest respekterte klokkemerkene.

Fifty Fathoms regnes som den aller første ordentlige dykkerklokken med dreibar bezel og ble lansert kort tid før Rolex lanserte sin ikoniske Submariner på 50-tallet.

Noen få år etter gjenoppstandelsen gikk deretter Blancpain fra en omsetning på null til rundt en halv milliard norske kroner.

Cirka ti år etter at det ble blåst nytt liv i Blancpain ble merket solgt til Swatch Group. Også her spriker prisrapportene noe, men det antas at kjøpssummen var mellom 500 og 600 millioner kroner.

Uansett en grei profitt for et merke som var dødt og ble kjøpt for langt under én million kroner.

En Blancpain-klokke ligger på sort bakgrunn.
BLANCPAIN FIFTY FATHOMS: Her i en No Rad-utgave. | Foto: Blancpain

Omega og Hublot

Etter at Blancpain ble solgt videre fortsatte Biver å jobbe med merket. De hadde da blitt en del av grupperingen som eier blant andre Omega og Biver skal ha mye ære for at Seamaster- og Speedmaster-produsenten er såpass store i dag. Han var for eksempel med på å sikre at James Bond nå bruker Omega.

Sett denne?

Siden gikk han til Hublot og skapte det man kjenner merket som i dag. Der var han en av hjernene bak at Hublot skulle blande forskjellig type metaller, som for eksempel gummi og gull. Noe flere andre merker har fulgt etter dem i.

Det siste tiåret har 72-åringen jobbet mye med Tag Heuer, Zenith og andre merker i LVMH-gruppen. Nylig meldte Biver at han ville starte et klokkemerke under sitt eget navn.

Han er forøvrig også ostemaker.

Har du sjekket ut nettbutikken vår? Vi tilbyr fantastiske reimer og oppbevaring til klokkene dine!