Nettbutikk

Derfor heter en av verdens mest populære klokker Nautilus

NAUTILUS: Patek Philippe sin mest populære klokke. | Foto: Unsplash / Instagram

Derfor heter en av verdens mest populære klokker Nautilus

NAUTILUS: Patek Philippe sin mest populære klokke. | Foto: Unsplash / Instagram
En ikonisk klokke fra Patek.

Patek Philippe Nautilus har vært en av verdens mest ettertraktede sportsklokker i mange år. Den er tilnærmet umulig å få tak i hos forhandler og går for mange ganger listepris i bruktmarkedet.

Modellen ble introdusert i 1976 etter at legendariske Gerald Genta hadde designet klokken et par år i forveien. Genta hadde forøvrig tegnet Audemars Piguet sin Royal Oak enda noen år tidligere – en klokke som på mange måter var starten på sportsklokke-segmentet for de fremste klokkeprodusentene i verden.

Nautilus var Patek sitt svar på AP sin Royal Oak og som sin konkurrent hadde Nautilus også et svært gjenkjennelig kassedesign.

Inspirasjonen ble hentet kuøyene (eller koøyene om du vil) på skip. Det er avrundede oktogonale vinduer, med «ører» som er hengslet på den ene siden og kan åpnes fra den andre.

Men hvorfor heter denne modellen Nautilus? Etter sigende kommer navnet fra Jules Verne sin bok (senere filmatisert, ja) «20000 leagues under the sea». Ubåten til Captain Nemo hadde kuøyene som beskrevet over.

LES OGSÅ: Patek-arvingen om konkurrentens modell: – Skulle ønske vi lagde den selv

Ref. 3700

På grunn av klokkens design er åpningen til urverket og skiven akkurat som i disse skipsvinduene. Den første referansen var forøvrig 3700 og var hele 42 millimeter i diameter. Dette mener kjennere tilsvarer en 50 millimeter stor klokke i dag. De fleste andre klokker var på den tiden mellom 31 og 36 millimeter i diameter.

Siden lanseringen for over 45 år siden har det kommet mange varianter av modellen i forskjellige størrelser, materialer og med diverse komplikasjoner.

Patek Philippe var på 1970-tallet for det meste kjent for å kun lage modeller i edle metaller, men Nautilus var både i stål og vanntett. Nautilus-navnet spiller altså også på klokkens vanntetthet.

På utkikk etter noen skikkelige fine klokkereimer? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Sett denne?

Patek-sjef Thierry Stern intervjues og en Nautilus-klokke.
PATEK PHILIPPE: Toppsjef Thierry Stern og en 5711-Nautilus. | Foto: Twitter