Nettbutikk

– Derfor bør du aldri kjøpe «birth year»-klokke

Rolex på arm ned i bukselomma.
DATEJUST PÅ JUBILEE: En litt eldre Rolex Datejust på jubilee-lenke. | Foto: Unsplash

– Derfor bør du aldri kjøpe «birth year»-klokke

Rolex på arm ned i bukselomma.
DATEJUST PÅ JUBILEE: En litt eldre Rolex Datejust på jubilee-lenke. | Foto: Unsplash
Klar tale.

«Birth year watch» er et kjent fenomen blant klokkeinteresserte. Først og fremst handler det om å finne seg en klokke produsert (eller solgt) i samme år som du selv er født.

Videre er det flere som kjøper seg en ny klokke samme år som de selv får barn. Enten for å holde av til sin etterfølger eller for å bruke selv. Eller en kombinasjon av disse.

Den første varianten, altså den hvor du kjøper en til deg selv fra når du selv er født, blir man nå advart mot hos nettstedet Worn & Wound.

Forfatter Zach Kazan skriver nemlig at det ikke er nevneverdig stas å overta en klokke som en annen har brukt og skapt historie med. Historien er neppe spennende og den er heller ikke din.

– Hva er egentlig meningen? I en viss alder bestemmer man seg plutselig for at en gammel ting, som man ikke aner hva har gjort de flere tiår, plutselig blir en favoritt i samlingen din. Sorry, men jeg ser ikke hvordan en ukjent person, som sikkert hadde en vanlig jobb, plutselig har en interessant klokke for deg.

– Man kan ofte få inntrykk av at alle klokker har opplevd ting som er en HBO-serie verdig, men det er jo ikke slik. Det vet alle like godt som meg.

– Og det er selvfølgelig helt greit! Uansett er det derfor jeg kjøper en ny (og ikke en birth year-klokke, jou.anm) til min 40-årsdag. Med mitt navn på garantikortet. Som jeg vet er min og bare min.

LES OGSÅ: Brukt av Kanye West og Jay-Z: Kåret til årets viktigste vintage-klokke

En eldre Tudor på skinnreim.

VINTAGE: En eldre Tudor avbildet på skinnreim. | Foto: Unsplash

Peker på et annen utfordring

Selv om artikkelforfatteren virker i overkant negativ til birth year-konseptet skal det faktisk nevnes at han liker ideen om å kjøpe en klokke til sine barn det året de blir født.

Han har imidlertid nok et problem med birth year-klokker fra året en selv ble født.

– Et annet aspekt jeg syns er problematisk er at det er nesten umulig å verifisere at klokkene faktisk er produsert et gitt år. Noen merker, som Rolex, har serienummer som gjør det relativt enkelt, mens med andre er det mye vanskeligere. Man kan ha en formening om når noe er fra, men er det egentlig produksjonsdatoen som teller? Året den ble solgt? Hva om den har byttet ut de fleste delene. Er den fortsatt birth year da?

Det siste argumentet er at birth year-klokker naturligvis er eldre klokker og dermed blir kvaliteten deretter.

– Kanskje trikset er å kjøpe en birth year-klokke når man er ung…

VÅRKAMPANJE: 20 % på hele nettbutikken – sjekk ut våre skinnreimer, NATO-straps og klokkebokser her!

Sett denne?