Nettbutikk

Seks ting du IKKE bør gjøre med klokken din

TETT PÅ: En Breitling-kronograf. | Foto: Unsplash

Seks ting du IKKE bør gjøre med klokken din

TETT PÅ: En Breitling-kronograf. | Foto: Unsplash
YouTuber Teddy Baldassarre med liste.

Moderne klokker tåler mye. Likevel er det flere ting man ikke bør gjøre med klokken sin. Nylig publiserte YouTuber Teddy Baldassare en video hvor han fortalte om seks ting man bør unngå å gjøre.

Som han selv sier er han ikke urmaker, men dette er en liste satt sammen etter samtaler med urmakere og egen erfaring fra bransjen.

– Jeg mener noen merker overdriver hvor mye man må ta vare på klokkene sine, men til syvende og sist er dette komplekse små maskiner har over 100 komponenter. Derfor kan det være greit å tenke på hvordan disse blir påvirket, sier Baldassarre.

Under ser du hvordan listen ser ut.

1. Aktivere komplikasjoner på feil tidspunkt

– La oss se på noen vanlige tilfeller: Man bør ikke gjøre noe med datoen på feil tidspunkt. Generelt kan man si at man ikke bør gjøre noe med datoen om klokken viser mellom klokken 20 på kvelden og 3-4 på natten.

– Når det gjelder årlige kalendere eller evighetskalendere så har disse ofte indikatorer på når det er greit å stille kalenderen. Hold deg innenfor dette. Kronografer bør man heller ikke nullstille i feil rekkefølge. Da kan det bli komplikasjoner med komplikasjonen (hehe…).

En Rolex-klokke på bordet.
SKY-DWELLER: Rolex sin mest kompliserte klokke. | Foto: Rolex.com

2. Magnetisme

– Magnetfelter er rundt oss overalt. Vi snakker mikrobølgeovner, mobiler, høyttalere og røntgenmaskiner. Dette kan påvirke klokkens presisjon negativt.

PÅ (HJEMME)KONTORET: Omega Speedmaster. | Foto: Unsplash

3. Støt

– De fleste moderne mekaniske urverk er beskyttet mot støt til en viss grad. Noen overvurderer derimot hvor mye støt eller vibrasjoner en klokke tåler. Hvis du for eksempel svinger en golfkølle kan dette påvirke klokken. I tillegg har de fleste urverk muligheten for å bli regulert, men dette fører igjen til at disse reguleringsmekanismene kan bli feiljustert ved støt.

En urmaker jobber.
URMAKER: På jobb. Her fra Zenith. | Foto: Zenith.com

LES OGSÅ: Kommer med rimeligere alternativer til Daytona, Royal Oak, Nautilus og Submariner

4. Kronen

– Kroner som skal skrus ned er laget for å gjøre klokken mer vanntett. Før trodde jeg at om man hadde en slik krone så var klokken veldig vanntett. Det jeg imidlertid har lagt merke til er at ikke alle er like forsiktig når de skrur ned kronen. På samme måte som man kan ødelegge gjengene på en skrue kan man gjøre det på kronen til en klokke. Du bør heller ikke skru for hardt til.

Rolex-klokke fra siden i klokkeboks.
PRIKKER UNDER KRONA: Forteller noe om materialet på klokken og vanntetthet. | Foto: Klokkr

5. Trekke gangreserven eller stille tiden med klokken på armen

– Dette er ikke det beste man kan gjøre, selv om jeg gjør det noen ganger selv. Grunnen til at man bør unngå dette er at det er vanskeligere å trekke kronen riktig ut når den sitter på armen. Vinkelen kan bli feil og metallet kan bli bøyd. Å trekke opp gangreserven er bedre enn å stille klokken. Jeg ville unngått begge deler.

– Du bør forresten ikke trekke opp klokken for mye på en manuell klokke. Når du kjenner motstand bør du stoppe med en gang.

TIMEX Q: Her i GMT-versjon. | Foto: Timex / Instagram

6. Oppbevaring og fukt

– Du trenger ikke kjøpe en dyr klokkeboks, men ikke legg klokken(e) hvor det er fuktig, mye lys eller steder hvor det er ting å skrape klokken på. Det siste gjelder spesielt om materiale på klokken er gull. Legg dem et stabilt sted, men fukt er det viktigste å unngå. Du bør heller ikke ta med deg klokken inn på badet når du skal dusje om klokken ikke er ordentlig vanntett.

NYDELIG KLOKKEBOKS: Like fin på kommoden som i kofferten. | Foto: Klokkr / Tioverti

Under kan du se Baldassarre gå gjennom hvert punkt nærmere.

VÅRKAMPANJE: 20 % på hele nettbutikken – sjekk ut våre skinnreimer, NATO-straps og klokkebokser her!

Sett denne?