Nettbutikk

– Slik ble en klokke til et par tusen kroner et ikon for klokkenerder

SEIKO: Her er SKX007-utgaven, varianten med sort bezel. | Foto: Pixabay

– Slik ble en klokke til et par tusen kroner et ikon for klokkenerder

SEIKO: Her er SKX007-utgaven, varianten med sort bezel. | Foto: Pixabay
– Utrolig mye valuta for pengene.

Kan det friste med en legendarisk dykkerklokke til noen få tusen kroner? En klokke som gir deg «kred» blant kjennere? Da bør du rette blikket mot Seiko SKX.

Det gjorde det internasjonale klokkenettstedet Time + Tide nylig i sin serie om ikoniske klokker. Den 42 millimeter store klokken fantes med sort bezel (SKX007) og blå og rød «Pepsi»-bezel (SKX009). For dem med litt mindre håndledd var SKX013 med sine 38 millimeter et godt alternativ.

– Den ydmyke Seiko SKX. Så viktig for så mange som har blitt bitt av klokke-basillen. En rimelig dykkerklokke som ble enormt populært i løpet av sine 20 år i produksjon. Den hadde flere ting gående for seg som andre til samme pris ikke hadde. Den ble et «gateway drug» for klokkefans over hele verden.

Så hva gjorde denne klokken så populær? Time + Tide peker blant annet på hvor komfortabel den er på hånden. Klokken er relativt kort over håndleddet, har kronen klokken fire sånn at den ikke graver seg i hånden og plenty av selvlysende lume på skiven.

I tillegg hadde SKX-modellene et veldig pålitelig urverk til denne prisklassen å være.

– Jeg kjenner ingen som betalte mer enn 180 dollar for klokken mens den fortsatt var i produksjon (i bruktmarkedet ligger den nå cirka dobbelt så høyt). Det var helt utrolig mye valuta for pengene!

Noe vi i Klokkr vil legge til angående hva som gjør SKX så populær, er at den har blitt en typisk «modde-klokke». Det vil si en klokke som interesserte bruker til å modifisere og sette på for eksempel en annen bezel, bytte visere, urverk, lenke… You name it.

SEIKO SKX007: Med sort bezel. Her på NATO-strap. | Foto: Pixabay

Kjent billigklokke

En annen grunn til at SKX-klokkene ble så kjente og populære er at de, i motsetning til de fleste rimelige klokker, har vært til stede i populærkulturen.

Queens-gitarist Bryan May har blitt «spottet» med en SKX007 på armen flere ganger og Robert Redford brukte en SKX009 i filmen All is lost. I tillegg har utallige YouTubere og klokke-entusiaster snakket varmt om modellen det siste tiåret.

LES OGSÅ: Hodinkee har kåret sine ti favoritter fra Seiko gjennom tidene

SEIKO SKX: En udødelig klassiker. | Foto: Unsplash

Fikk arvtager i 2019

Som nevnt produseres ikke de populære SKX-modellene lenger. Istedenfor er de delvis blitt erstattet av Seiko 5 Sports – populært kalt 5KX.

Disse har bedre urverk, men ikke like god vanntetthet (kun 100 meter) og den kan derfor ikke regnes som en ordentlig dykkerklokke.

SKX fantes forøvrig i farger som gul og oransje. Sånn sett er de fargerike 5KXene også like.

SOMMERSALG: 25 % rabatt på alt av gummireimer, NATO-straps og reiseetuier i nettbutikken!