Nettbutikk

Tidligere klokkeforhandler: Dette bør du gjøre når du kjøper eller selger hos en klokkeforhandler

WIMBLEDON-SKIVE: Rolex Datejust i two tone. | Foto: Unsplash

Tidligere klokkeforhandler: Dette bør du gjøre når du kjøper eller selger hos en klokkeforhandler

WIMBLEDON-SKIVE: Rolex Datejust i two tone. | Foto: Unsplash
Gjelder spesielt vintage-forhandlere.

Dersom du er på utkikk etter en vintage-klokke kan det være lurt å gjøre dette via en klokkeforhandler. Da er du tryggere om noe går gærent eller om noe på klokken ikke viser seg å være som lovet.

Spesielt i utlandet er det mange bruktforhandlere som spesialiserer seg på vintage-delen av markedet og nylig fortalte Thomas Van Straaten om hvordan man bør oppføre seg i møte med disse.

Van Straaten er tidligere klokkeforhandler selv og skriver nå for Fratello Watches.

Han har fem tips for hvordan man bør tilnærme seg en klokkeforhandler:

1. Vær høflig og få høflighet tilbake

– Hvis du bare skriver «Pris?» er det neppe starten på en konstruktiv samtale. Selv på mail, Instagram eller Chrono24. Det viser en mangel på reell interesse og folkeskikk. Dette gjelder andre veien også.

– Det man ønsker er å finne en forhandler man kan prate med også etter kjøpet i tilfelle noe er galt eller man lurer på noe. Du bør også prøve å få så mye informasjon ut av klokkeforhandleren som mulig. Kanskje vedkommende liker deg og gir deg en bedre pris også.

2. Vær pragmatisk! Ikke ta alle råd for bokstavelig

– Denne gjelder først og fremst dem som skal kjøpe sin første vintage-klokke. Selv om du har lest på nett at det er best med upolerte klokker betyr ikke det at du ikke kan kjøpe en polert klokke. Hvis du kun leter etter en upolert klokke, uten noen reservedeler, med nylig service og boks, papirer og perfekt mengde patina. Vel, da finner du sannsynligvis aldri en klokke.

Rolex-klokke i klokkeboksen sin.
KLASSISK: Rolex Datejust. | Foto: Unsplash

LES OGSÅ: De beste vintage-kjøpene under 10 000 kroner, ifølge eksperter

3. Finn ut hva som er en rettferdig pris

– Vintage-klokker blir stadig dyrere. Skal du selge en klokke kan det være greit å ikke forvente den høyeste prisen du finner på en tilsvarende klokke på Chrono24. En bruktforhandler er ofte nødt til å sende klokken på service (for å være sikker på at klokken går som den skal), ta bilder og gi garanti.

– Dersom du får en følelse av hvor markedet ligger, samt hva det koster med for eksempel en service, så slipper du å bli sur hvis du ikke får 20 prosent rabatt på en vintage Cartier.

4. Ikke brif

– En som er i bransjen trenger ikke høre på deg fortelle om klokkens historie eller ramse opp referansenummer. Du trenger heller ikke skryte av alle klokkene du eier eller har eid. De er uansett mest interessert i din interesse for klokker.

5. Se etter reale og transparente folk

– Å kjøpe gode vintage-klokker er mye vanskeligere enn å selge dem. Derfor vil ikke en god brukthandler hardselge deg klokker. Med andre ord bør du se etter en forhandler som er ærlig og reale. Tro meg, de vet når en del er byttet eller ikke. Let etter noen som deler denne kunnskapen med deg. Bare gå om «alt er i perfekt stand og originalt».

En gammel Omega ligger sidelengs.
VINTAGE OMEGA: Blir sjeldent feil. | Foto: Unsplash

På jakt etter noen skikkelige fine klokkebokser til en god pris? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Sett denne?