Nettbutikk

– De største feilene når man skal kjøpe vintage Rolex og hvordan man skal unngå dem

VINTAGE DAYTONA: Fra Rolex. | Foto: Rolex.com

– De største feilene når man skal kjøpe vintage Rolex og hvordan man skal unngå dem

VINTAGE DAYTONA: Fra Rolex. | Foto: Rolex.com
Styr unna de største fallgruvene.

Å kjøpe vintage-klokker kan være et minefelt. Spesielt når det kommer til Rolex er det ofte svært dyrt og på den måten økes fallhøyden ytterligere.

Nylig skrev Time + Tide om de største feilene folk gjør når man kjøpe vintage Rolex og hvordan man kan unngå dem.

Under har vi forsøkt å oppsummere etter beste evne.

1. Ikke heng deg opp i (feil) begreper

– På internett ser man mange hevde klokkene sine aldri har vært polert. Det er nesten umulig og er bare et «buzz-word». Hvis klokken noensinne var hos urmaker eller Rolex, så ble den etter alle solemerker polert. Det er en stor feilbetegnelse.

– En annen stor feilbetegnelse er 100 prosent originalitet. Ofte blir jeg spurt om jeg kan garantere at klokken er 100 prosent original og til det svarer jeg «overhode ikke». Det er umulig for meg å vite om balansehjulet eller andre ting i urverket er originalt.

2. Hvordan unngå en falsk skive

– Når det gjelder vintage-klokker er en stor del av verdien i skiven. Små skader kan utgjøre store verdiforskjeller. På grunn av dette har skiver blitt forfalsket i 30-40 år.

– Til en viss grad er du derfor nødt til å stole på dine egne øyne. Selv om Rolex ikke var perfekte fra 1950 til tidlig 80-tall kan du se på bokstavene, font, time- og minuttmarkørerog se etter at ting skal være konsistent. Dersom du lurer på noe tar du den med til en urmaker som kjenner godt til merket. Vanligvis vil han kunne se bak skiven om alt er som det skal.

3. Kjøp fra første eiere

– Kjøper du en klokke fra den opprinnelige eieren med originale papirer er dette en veldig, veldig god indikasjon på at klokken er ekte.

LES OGSÅ: – Slik finner du den riktige vintage Rolex Datejust for deg

Rolex-klokke i klokkeboksen sin.
KLASSISK: Rolex Datejust. | Foto: Unsplash

4. Lenker og urverk

– I motsetning til hva man kanskje skulle tro er ikke seriøse samlere så opptatt av lenker. Det er fordi det er det første på klokken som blir slitt ut. Du kan likevel gjerne sjekke på innsiden av lenken. Der finner du et nummer og på den måten kan du sjekke at lenken er tidsriktig til klokken.

– Du bør være mer opptatt av at urverket er det samme som klokken ble lagd med. Det er heldigvis enkelt å sjekke på nett hvilket kaliber en klokke skal ha.

5. Gå til kilden

– Dersom du finner en klokke som nylig har vært på service hos Rolex vet du at det er «the real deal». Rolex gjør ikke service på uoriginale klokker. Det koster litt ekstra, men på så dyre klokker kan det være verdt det.

En Rolex-klokke får serivce
SERVICE: En Rolex Datejust inne hos urmaker. | Foto: Rolex.com

På jakt etter noen skikkelige fine klokkebokser til en god pris? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Sett denne?