Nettbutikk

Dette er (noen av) forskjellene på Rolex og Tudor

STOREBROR OG LILLEBROR: Rolex, her med Submariner, og Tudor, med sin Pelagos 39. | Foto: Rolex / Tudor

Dette er (noen av) forskjellene på Rolex og Tudor

STOREBROR OG LILLEBROR: Rolex, her med Submariner, og Tudor, med sin Pelagos 39. | Foto: Rolex / Tudor
Vi ser på historiske og nåtidens forskjeller på de to klokkemerkene.

Rolex og Tudor er hver for seg blant de aller største klokkemerkene i verden. Sammen er de eid av den ideelle stiftelsen Hans Wilsdorf Foundation.

Storebror er uten tvil Rolex, men de siste årene har Tudor virkelig fått opp dampen og er inne blant de 15 største merkene i Sveits basert på omsetning.

I denne artikkelen skal vi se på forskjellene mellom de to produsentene som begge holder til i Geneve.

Historien

Rolex er det eldste merket og ble stiftet helt tilbake i 1905 (da under navnet Wilsdorf & Davis). Tudor er på sin side stiftet i 1926. Likevel gikk det 20 år før Hans Wilsdorf fikk ordentlig fart på Tudor-skuta.

Hele poenget med Tudor var å tilby rimeligere klokker enn det Rolex gjorde. Ofte med samme gode byggkvalitet, men med billigere urverk.

Modellene var ofte svært like og mange Rolex-deler – som for eksempel kasse, lenke og lås – ble brukt i rimeligere klokkene.

Rolex har i snart 100 år vært blant de meste populære luksusmerkene, mens Tudor lå lenge brakk. Rundt årtusenskiftet fokuserte merket mye på Asia (og det overskytende ble solgt i Europa) og de var eksempelvis ikke til stede i det amerikanske markedet.

For drøye ti år siden ble merket relansert og har siden hatt stor suksess.

Hans Wilsdorf holder frem en klokke
ROLEX-GRUNNLEGGER: Hans Wilsdorf. | Foto: Rolex.com

Urverk

Rolex har primært lagd sine egne urverk opp gjennom årene. Noen hedelige unntak finnes det riktignok: Rolex sin kronograf, Daytona, fikk i mange år urverket sitt fra Zenith.

Ikke før i 2015 kom Tudor med sitt første egenproduserte urverk. Siden den gang har lillebror i stor grad lansert nye modeller med eget urverk.

Rolex sine urverk har generelt sett flere sertifiseringer og er mer presise enn Tudor sine.

LES OGSÅ: Dette er forskjellen på Rolex Batman og Batgirl

Pris og materialer

Prisene til Rolex har alltid vært høyere enn Tudor sine. Ettersom førstnevnte har blitt stadig dyrere de siste årene har dette skapt plass for Tudor sitt nåværende prispunkt, det vil si at de fleste av Tudor modeller koster mellom 20 000 og 50 000 kroner.

Derfra starter Rolex sine priser og innstegsmodellen Oyster Perpetual i stål koster drøye 50 000 kroner.

Tudor lages hovedsaklig av stål, titan eller stål og gull. Rolex er på sin side jevnt fordelt mellom stål, two tone, gult, hvitt og rødt gull samt platinum.

EXPLORER VS. RANGER: «Tool watches» fra søsknene Rolex og Tudor. | Foto: Klokkr

Markedsføring

Rolex har ofte blitt sett på som markedsføringsgenier. I Rolex gjelder evolusjon og ikke revolusjon. Det gjenspeiles ofte i markedsføringen hvor de er til stede over tiår i golf, tennis, Formel 1, sprangridning, også videre. Markedsføringen skjer med fokus på modellene og ikke via ambassadører.

Tudor er på sin side et litt mer rebelsk merke. De sponser popartister, Rugby-lag og fotballspillere.

Rolex sitt slagord er «Every Rolex tells a story» og spiller på at det å kjøpe en Rolex-klokke er en livshendelse og noe man ofte gjør hvis man har oppnådd noe. Tudor har det vesentlig mer dristige slagordet «Born to dare».

Økonomi

Her kommer forskjellene virkelig til syne. Tudor selger rundt 300 000 klokker og omsetter for rundt fem milliarder i året. Rolex selger på sin side i overkant av en million klokker, men omsetter for langt mer enn tre-fire ganger så mye som Tudor. Den sveitsiske giganten skal nemlig ha omsatt for nærmere 80 (!) milliarder i 2021, ifølge en Morgan Stanley-rapport.

Det gjør Rolex til den klokkeprodusenten i verden med størst omsetning og de siste tiårene har forskjellene mellom de to faktisk vært enda større enn den er i dag.

HOVEDKVARTERET: Rolex sitt kontor i Geneve. Til venstre en Submariner med grønn bezel. | Foto: Rolex.com

På jakt etter noen skikkelige fine klokkebokser til en god pris? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Sett denne?