Nettbutikk

5 klokkebegreper du bør kunne

En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex.
DAYTONA-SKIVE: En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex. | Foto:

5 klokkebegreper du bør kunne

En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex.
DAYTONA-SKIVE: En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex. | Foto:
Nybegynner? Disse begrepene er verdt å lære seg.

Klokkeverdenen kan virke stor, forvirrende og være full av ord og uttrykk man ikke kjenner. I denne artikkelen vil vi forklare begreper enhver som er interessert i klokker har nytte av å vite.

Har du noen gang lurt på forskjellen på automatiske og manuelle urverk? Hva en bezel eller komplikasjon er? Hvilke funksjoner en kronograf har? Fortvil ikke! Vi gir deg svaret.

1. Hva er et mekanisk ur?

Mekaniske ur vil kort fortalt si at klokken ikke går på batteri, men at den enten er automatisk eller manuell. En manuell klokke vil kreve at urverket blir trukket opp ved hjelp av kronen (typisk annenhver dag), mens en automatisk klokke har en rotor som gjør at urverket «lades opp» ved hjelp av bevegelse i form av daglig bruk på armen eller i en winder.

Les mer om mekaniske ur her.

Urverk nærbilde.
MEKANISK URVERK: Drevet av tannhjul og mekanikk. | Foto: Unsplash

2. Hva er en quartz-klokke?

En quartz-klokke går på batteri – i motsetning til mekaniske klokker. Disse vil ikke kreve verken bevegelse eller opptrekk for å holde tiden, men som regel må man bytte batteri etter to til fem år. Det finnes også solcelledrevne batterier som vil lade opp batteriet ved å hjelp av lys. Quartz-klokker er ofte rimeligere enn mekaniske ur.

Nærbilde av en gul Casio-klokke.
PÅ BATTERI: Casio-klokker er ofte rimelige, driftssikre og tøffe. | Foto: Unsplash

LES OGSÅ: Slik får du (kanskje) kjøpt Rolex ny i butikk

3. Hva er en bezel?

En bezel (eventuelt besel på norsk) er ringen rundt glasset på klokken. Denne kan for eksempel være helt glatt og fastsatt eller roterbar med diverse funksjoner. Eller en blanding. Bezelen hjelper også til med å holde glasset på plass. Typisk vil en roterbar bezel gjøre det mulig å lese av en skala og fortelle deg et tidsintervall eller lese av en annen tidssone.

Seiko-klokke på bordet.
ROTERBAR BEZEL: Her på en Seiko dykkerklokke. | Foto: Unsplash

4. Hva er en kronograf?

En kronograf er enkelt forklart en stoppeklokke. Kronografer har som regel «øyne» på skiven som gir deg ekstra informasjon i forbindelse med stoppeklokken. Disse viser ofte sekunder, minutter og/eller timer. Typisk vil en kronograf ha ekstra kroner på siden av klokken – en for å starte og stoppe kronografen og en for å nullstille stoppeklokken.

Omega Speedmaster ved siden av noen solbriller.
OMEGA SPEEDMASTER: Kanskje verdens mest kjente kronograf sammen med Rolex Daytona. | Foto: Unsplash

5. Hva er en GMT-klokke?

GMT står for Greenwich Mean Time. Greenwich er et sted i England. I klokkeverdenen betyr derimot GMT-funksjon at du kan lese av flere tidssoner. En ekstra viser er ofte på GMT-klokkene og går 360 grader per døgn, istedenfor timeviserens to ganger i døgnet. På bezelen vises det en 24 timers skala og dit GMT-viseren peker forteller deg hva klokken er et gitt sted. GMT-viseren kan på nyere klokker som regel stilles til å vise en annen tidssone enn resten av klokken.

Rolex Explorer 2 på stranda.
ROLEX EXPLORER 2: Her med sin røde GMT-viser. | Foto: Unsplash

Har du sjekket ut nettbutikken vår? Vi tilbyr fantastiske reimer og oppbevaring til klokkene dine!

Sett denne?