Nettbutikk

Steg for steg: Slik kjøper du din første luksusklokke

I BUTIKKVINDUET: Rolex Cellini. | Foto: Pixabay

Steg for steg: Slik kjøper du din første luksusklokke

I BUTIKKVINDUET: Rolex Cellini. | Foto: Pixabay
Watch Trading Academy med nyttig guide.

YouTube-kanal, Watch Trading Academy, fokuserer ofte på hvordan man kan kjøpe og selge en klokker med god profitt. Nylig publiserte de derimot en video som er mer interessant for den gjennomsnittlige klokkeentusiasten.

– Her fokuserer vi ofte på hvordan man kan lære seg å gjøre vanlige klokker til investeringer. I dag skal vi derimot snakke om hvordan man kjøper sin aller første luksusklokke. Steg for steg går vi gjennom prosessen slik at vi eliminerer hodebryet som folk typisk opplever.

– Rolex, Patek Philippe og Audemars Piguet er nesten umulig å få tak i hos forhandler og de andre merkene kan man som regel kjøpe til stor rabatt brukt. Derfor snakker vi i dag om hvordan man navigerer seg i annenhåndsmarkedet.

Under ser du stegene som Watch Trading Academy anbefaler å følge:

Steg 1: Kjøpekraft

– Finn ut hvor mye penger du er villig til å bruke på en klokke. De aller fleste har en komfortsone med tanke på hvor mye penger de ønsker å ha i en klokke. Dette bør være penger du ikke kommer til å trenge med det første. Historisk sett er ikke klokker en god investering. Ved å finne ut om du for eksempel skal bruke 100, 200 eller 300 000 hjelper det deg å gjøre et godt kjøp og du unngår å se på for mange klokker som ikke er aktuelle.

I tillegg påpekes det at man ikke bør kjøpe klokke på kreditt, men med midler man faktisk har tilgjengelig.

Cartier-butikk med musikant foran.
CARTIER-BUTIKK: Her avbildet i Wien. | Foto: Unsplash

Steg 2: Størrelse

– Noen liker store klokker, andre liker små. For det meste vil 36 til 45 millimeter i diameter være spekteret man ser i. 40 til 42 millimeter er kanskje der flest lander. Uansett bør du prøve forskjellige størrelser for å forstå hva du ønsker. En av de verste tingene du kan gjøre er å bruke mye penger på en klokke som egentlig ikke passer håndleddet ditt.

OVERLEVERING I BUTIKK: En heldig kunde henter ut en Rolex-klokke. | Foto: Rolex.com

Steg 3: Velg to-tre klokker som passer i ovennevnte kategorier

– Finn ut hvilke klokker innenfor ditt budsjett og din størrelse som du syns er fine og virkelig ønsker å kjøpe.

LES OGSÅ: Slik får du (kanskje) kjøpt Rolex ny i butikk

Steg 4: Undersøkelser

– Dette steget er viktig. Undersøk hvilke år klokkene du har snevret det inn til ble laget, hvilke farger den kommer i og hvilke varianter som finnes. Deretter finner du ut hvor prislandskapet ligger. Sjekk hva de forskjellige variantene gjør med prisen. Vær nøye med å sjekke at de dataene du henter ut faktisk er ekte. For eksempel vil ikke en fire år gammel annonse på en Rolex Submariner gi deg en god pekepinn på hva den er verdt i dag. Sjekk gjerne med tre-fire forhandlere som kan bekrefte dagens priser.

En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex.
DAYTONA-SKIVE: En urmaker inspiserer en urskive fra Rolex. | Foto:

Steg 5: Gi et tilbud, men vær forsiktig

– Mange bruktforhandlere kan ha en margin på 20 til 60 prosent. Man kan gjerne ta utgangspunkt i tallene man hentet i steg fire og trekke fra 20 prosent. Du må riktignok ta noen forholdsregler: Kjøp selgeren! Se etter gode referanser og hvor lenge de har vært i drift. Det kan være skummelt å sende avgårde store penger. Sjekk LinkedIn, Facebook, adressen deres, også videre. Hvis du aner ugler i mosen, styr unna!

Disse forholdsreglene vil også gjelde på Finn.no og i klokkegrupper. Gjør dine undersøkelser og vær trygg på selgeren før du sender over penger.

Steg 6: Overlevering / Frakt

– Skal du få tilsendt klokken, anbefales det å sende med et fraktselskap som har forsikring. Det er også veldig viktig at du sjekker klokken når du har fått varen. Gjør det med en gang du mottar pakken! Ikke bruk klokken i flere uker før du undersøker at den er slik som beskrevet. Prøv også funksjonene i klokken: Still tiden, bruk kronograf-funksjonen om den har, trekk opp klokken, også videre. Da merker du fort om noe ikke stemmer med klokkens funksjon. Poenget er at man har et kort vindu for å sjekke tilstanden før det kan bli en tvist om det er du selv som har påført eventuelle skader.

En Hublot-klokke foran Golden Gate Bridge.
HUBLOT BIG BANG: Her i en San Francisco-utgave. | Foto: Hublot.com

Steg 7: Nyt klokken!

– Klokker er noe av det mest fornøyelige i verden. Mange av stegene over vil også gjelde når du skal selge en klokke eller kjøpe en til.

På utkikk etter noen skikkelige fine klokkereimer? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Under kan du se hele filmen hvor stegene blir ytterligere forklart.

Sett denne?