Nettbutikk

Har du lagt merke til at klokken alltid er 10:10 på merkenes egne bilder? Dette er grunnen

ROLEX, HAMILTON OG TUDOR: Explorer 2, Khaki Field Mechanical og Black Bay 58 925. | Foto: Rolex, Hamilton, Tudor

Har du lagt merke til at klokken alltid er 10:10 på merkenes egne bilder? Dette er grunnen

ROLEX, HAMILTON OG TUDOR: Explorer 2, Khaki Field Mechanical og Black Bay 58 925. | Foto: Rolex, Hamilton, Tudor
Flere teorier ute og går.

Hvis det finnes ett kjent klokkeslett er det trolig ti over ti. Om du ser produktbilder fra klokkemerkene selv er klokken (nesten) alltid 10:10 eller 22:10. Slik har det vært i lang tid.

Hvorfor, spør du? Selv om det ikke finnes et svar med to streker under, så er det flere grunner og de kan du lese mer om under.

1. Klokken «smiler»

Den første og mest vedtatte teorien det er at det ser ut som time- og minuttviseren danner en slags smilemunn. Det har blitt forsket på at folk får et positivt inntrykk om de ser en slik «smiley» på klokken istedenfor en sur munn om klokken hadde vært ti på halv ni.

PÅ ARMEN: Nylanseringen av Tudor Ranger. Foto: Tudor.

2. Viser mest

Ti over ti er også klokkeslettet som forstyrrer skivens øvrige detaljer minst. De fleste merker har logoen eller navnet sitt under klokken tolv og dermed er ikke viserne i veien for dette.

Det samme kan gjelde over klokken seks hvor ofte modellnavn og for eksempel vanntetthet eller sertifiseringer er å finne. Legg merke til at sekundviseren ofte er plassert mellom seks og syv. Dette av samme grunn. Med ti over ti legger heller ikke minuttviseren over datovisningen, som man oftest finner klokken tre (og noen ganger klokken fire).

CHOKO: Rolex Yacht-Master i two-tone. | Foto: Rolex.com

LES OGSÅ: Derfor heter en av verdens mest populære klokker Nautilus

3. Et hyggelig klokkeslett

Ti over ti er rett og slett et lite kontroversielt klokkeslett. Hadde man vært nærmere klokken åtte kunne flere hatt negative assosiasjoner fordi det for eksempel er da de pleier å stå opp om morgenen.

Rundt ti er derimot et tidspunkt som folk kanskje står opp i helger og i ferier. På den måten har man et bede forhold til dette tidspunktet.

IWC PILOT’S WATCH CHRONO: Her med blå skive. | Foto: iwc.com

4. Symmetri og V

Flere peker på at ti over ti er klokkeslettet man får mest symmetri på bilde av klokken. Andre viser til at den former en V med viserne og at det symboliserer «Victory».

Bonus: Myter

Om man googler hvorfor standard tid er ti over ti vil det også dukke opp flere myter. Den ene handler om at Abraham Lincoln skal ha blitt skutt på dette tidspunktet, men han ble skutt 10:15 på kvelden og døde 07:22 morgenen etter.

En annen myte er at dette er valgt ut fordi det var da atombombene over Nagasaki eller Hiroshima ble sluppet, men det riktige klokkeslettet her er 11:02.

På jakt etter noen skikkelige fine klokkebokser til en god pris? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!

Sett denne?