Bør du polere klokken din eller ikke?
Det er et spørsmål mange stiller seg selv. Mange samlere er kategoriske på at de uansett ikke ønsker en klokke som er polert.
Flere hevder man mister klokkens særegne former og proposjoner kun etter få poleringer, mens andre sverger til å få klokken «brushet» opp en gang i blant.
Nylig stilte polermester Peter Munk i Urmaker Bjerke til intervju om polering i Bjerke-magasinet. Han mener det er mange samlere og klokkeinteresserte som har misforstått angående polering.
– Et spørsmål som opptar de aller fleste klokkeinteresserte og som nærmest deler dem i to leire: De som er for polering og de som er mot polering. Har du en mening som kan forene motpolene?, blir Munk spurt.
– Ja og nei, og jeg opplever at mange har misforstått det med polering. For det første er det ikke slik at klokken ikke tåler å bli polert. Under en polering forsvinner kanskje to prosent av materialet, og det betyr at hvis du polerer når du har den på service hvert syvende til tiende år, så er klokken ganske gammel før det begynner å bli et problem.
Avhenger av stand
– Men la oss si at du har en gammel Rolex Submariner fra 1970, en klokke som er helt original og urørt. Noen vil hevde at den vil falle i verdi hvis den blir polert og at den ikke er «original» lenger?
– Ja, og det er mange som tenker slik, men det kommer igjen an på hvilken stand den er i og hvordan den fremstår. Fra fabrikantenes side er det slik at de ønsker at den skal se ut som den kommer rett fra fabrikken, men igjen, det er opp til kunden hva de ønsker.
LES OGSÅ: Er dette den beste allround-klokken under 35 000 kroner? Vi har sett nærmere på nylanseringen
Sett denne?