Nettbutikk

Guide: Slik kjøper du din første luksusklokke

OVERLEVERING I BUTIKK: En heldig kunde henter ut en Rolex-klokke. | Foto: Rolex.com

Guide: Slik kjøper du din første luksusklokke

OVERLEVERING I BUTIKK: En heldig kunde henter ut en Rolex-klokke. | Foto: Rolex.com
Flere gode tips.

En luksusklokke er som regel noe de færreste kjøper mange ganger i løpet av livet.

Noen ønsker å markere milepæler som ny jobb, giftemål eller jubileum med kjøp av en «ordentlig» klokke. Andre har klokker som hobby og gjør mange dyre kjøp i løpet av årene.

Uansett kan det være skremmende å skulle kjøpe sin første luksusklokke.

Mange begynner kanskje med en rimeligere klokke til noen få tusen kroner, men når man bikker over 20 000 kroner (og opp mot tigangeren, ikke minst) kan det kile litt ekstra i magen.

Nylig publiserte klokkenettstedet Fratello Watches en guide med tips til hvordan man kjøper sin første luksusklokke.

Tidligere har vi publisert en lignende guide, men da først og fremst med fokus på hvordan man kunne tjene penger på å gjøre gode kjøp.

Fratello har derimot lagt til grunn at man planlegger å beholde klokken man kjøper. Under har vi prøvd å oppsummere punktene de fremhevet.

1. Følg magefølelsen

Dette punktet har de kalt «magefølelsen først, funksjoner/egenskaper sekundært».

– Hvis det er én ting jeg har lært så er det at man ikke skal kjøpe klokker med bare den rasjonelle delen av hjernen. Du må ha en følelsesmessig tilknytning til klokken, hvis ikke kommer du aldri til å bruke den. Din første luksusklokke kommer til å være den eneste luksusklokken på en stund, så det bør være en du liker å bruke, skriver de.

– Selvfølgelig ønsker man at klokken din kan håndtere alle situasjoner – og det er fint om du for eksempel finner en fin klokke med høy vanntetthet. Det er også fint om du kan slenge på en skinnreim på sportsklokken og bruke den til penere anledninger. Likevel er det viktigste at du liker å gå med klokken. Følg instinktene dine!

PÅ UTSTILLING: Breitling-klokker på display. | Foto: Breitling.com

2. Ikke bli skremt

Artikkelforfatterens første luksusklokke var en Oris Art Blakey og han mener at noe av grunnen til at han endte med den var at det ikke føltes for skremmende å gå inn i en Oris-butikk.

– Jeg tror Oris oppfattes som tilgjengelig og vennlig, så ja, jeg kan definitivt anbefale dem. Men det er også godt å vite at du ikke bør bli skremt av andre fancy autoriserte butikker med gitter på dørene. Bare gå inn å spør etter det du har lyst til å prøve. Det er grunnen til at butikken eksisterer. Når du først er der kan du gjerne diskutere med dem hva du vurderer. Kanskje ender du opp med et alternativ du ikke hadde tenkt på. Vær heller ikke redd for å si at du trenger litt betenkningstid.

3. Prøv klokken før du kjøper

– Du kan selvfølgelig kjøpe din første luksusklokke på nett. Likevel anbefaler vi sterkt å prøve modellen på håndleddet først. Det er mange teorier om klokkestørrelser, men du vet ikke sikkert før du har hatt en på armen. Noen liker store klokker, andre liker små. Se på tykkelse, vekt, proporsjoner, også videre.

PÅ ARMEN: Tissot Powermatic 80. | Foto: Tissot

4. Gjør researchen din og skaff deg en bra pris

– Først må du bestemme deg for hvor mye penger du har tenkt til å bruke. Deretter finner du ut hva du kan kjøpe for disse pengene. Alternativt kan du først finne ut hvilke egenskaper du vil at klokken skal ha. Sjekk ut sider som Chrono24 og søk rundt.

– På slike sider finner du også ut hvor prisene ligger. Spør uansett om rabatt når du skal kjøpe og i verste fall får du et nei.

5. Ny, brukt eller vintage?

– Om du har lyst på opplevelsen av å kjøpe en luksusklokke bør du kjøpe ny klokke fra butikk. Likevel bør du ikke avslå verken brukte eller vintage klokker. Prisene på sistnevnte kan ofte være litt mer medgjørlige og noen modeller er jo rett og slett ikke tilgjengelige nye. Merk at det krever litt mer kunnskap og forarbeid om du skal kjøpe vintage.

VINTAGE OMEGA: Noe av det som gir deg best verdi for pengene i bruktmarkedet. Foto: Unsplash / Pixabay

6. Nyt jakten

Mange klokkeinteresserte liker (aller?) best jakten på ny klokke.

– Det er selvfølgelig fantastisk å kjøpe en klokke, putte den på håndleddet for første gang og nyte å gå med den. Det jeg også skikkelig liker er å jakte klokkene på forumer, sosiale medier, bruktbutikker, også videre. Det jeg egentlig sier er at det ikke er noe vits å stresse gjennom denne perioden. Prøv heller å nyte reisen som leder til ditt første kjøp av en luksusklokke.

Sett denne?

Har du sjekket ut nettbutikken vår i det siste? Vi har nettopp tatt inn flere nye produkter!