Nettbutikk

Hodinkee: Fem spådommer for klokkeåret 2023

NEO-VINTAGE: Rolex Kermit (t.v) og Rootbeer. | Foto: Pixabay

Hodinkee: Fem spådommer for klokkeåret 2023

NEO-VINTAGE: Rolex Kermit (t.v) og Rootbeer. | Foto: Pixabay
Har sett inn i krystallkulen.

Klokkeåret 2023 er godt i gang, men aller mest kommer trolig til å skje under Watches & Wonders i Geneve i Sveits under månedsskiftet mars/april.

Dette gjelder først og fremst nylanserte klokker og i bruktmarkedet kan det oppstå helt andre trender som det tar tid for produsentene å fange opp.

Nylig skrev Hodinkee en artikkel hvor de spår fem klokketrender som vil gjelde for 2023.

Under har vi prøvd å oppsummere etter beste evne.

1. Året for anti-trend

– Etter noen år med pandemi hvor alle jaktet de samme moderne klokkene – hvor modellene ble stadig mer hypet – er vi klare for noe annet. Prisen på en Patek Philippe Nautilus 5711 går ned og ikke opp nå.

– Prisene på de fleste klokker vil ikke stige slik det har gjort de siste årene. Dermed trenger ikke folk å «jakte trendene». Det er på tide å roe ned, ta en fot i bakken og finne ut hvilke klokker som faktisk interesser deg. Ikke Kevin Hart eller en tilfeldig kar du møter på et klokke-event.

NAUTILUS I HVITT GULL: Nye 5811/1G fra Patek Philippe. | Foto: Patek

2. Neo-vintage: Ikke lenger nye, men fortsatt spennende

Neo-vintage er modellene som ikke kan kalles moderne, men heller ikke helt vintage. Dette vil for tiden dreie som klokkene produsert litt før årtusenskiftet.

– I 2023 vil entusiaster fortsatt være kresne angående disse klokkene. Interessen i neo-vintage startet kanskje med Cartier, Patek Philippe, Audemars Piguet og noen få andre, men det kommer til å spre seg enda mer i år.

– Du kan forvente å høre med om neo-vintage-modeller fra merker som Breguet og Blancpain.

BRUKT: En neo-vintage Rolex Explorer 2. | Foto: Rolex.com

3. Kommer komplikasjonene tilbake? Det er komplisert…

– Komplikasjoner var alt i 2008. Det var det den sveitsiske bransjen solgte da. Det var det kjøpere av luksusklokker ville ha. Nå har vi derimot en generasjon av entusiaster som ikke var interessert i 2008, men som oppdager disse klokkene for første gang nå. Mange av dem er fascinerende.

Nylig gikk en komplisert AP for nærmere 2,5 millioner kroner på Auksjon hos Sothebys. Denne var estimert til å få en pris på mellom 500 000 og 800 000 kroner.

– I år kommer folk til å skjønne at seriøse komplikasjoner kan kjøpes for det samme som en 5711 i bruktmarkedet.

Nærbilde av en JLC-klokke.
KOMPLISERT KLOKKE: Jaeger-LeCoultre Master Control Geographic. | Foto: JLC

LES OGSÅ: Stor spådom om hva Rolex kommer til å lansere i 2023

4. Mange klokker er i bunn og grunn smykker, så la oss omfavne

det

– Det finnes mange interessante smykkebaserte modeller fra merker som Piaget, Vacheron Constantin, Rolex og andre fra 70- og 80-tallet. Vi snakker Rolex King Midas, Piaget Polo og andre modeller med edle stener og smykkelignende lenker.

– Jeg sier ikke at alle skal gå rundt med smykkelignende klokker – disse klokkene er jo litt rare i forhold til sportsklokker som alle har vært besatt av de siste årene.

5. Spesielle klokker er fortsatt spesielle klokker

– Klokkemarkedet er tregere enn for et år siden. Mye tregere. Men en spesiell klokke er fortsatt en spesiell klokke. Folk vil fortsatt være gale etter Cartier Pebble, Rolex Daytona Paul Newman og Patek-klokker med ordentlig opprinnelse. For alle oss andre kan 2023 være året for tålmodighet mens markedet får tilbake pusten.

VINTAGE DAYTONA: Fra Rolex. | Foto: Rolex.com

Sett denne?

Har du sjekket ut nettbutikken vår i det siste? Vi har nettopp tatt inn flere nye produkter!