Nettbutikk

Derfor har Hublot så dårlig rykte i klokkeverden

En Hublot-klokke foran Golden Gate Bridge.
HUBLOT BIG BANG: Her i en San Francisco-utgave. | Foto: Hublot.com

Derfor har Hublot så dårlig rykte i klokkeverden

En Hublot-klokke foran Golden Gate Bridge.
HUBLOT BIG BANG: Her i en San Francisco-utgave. | Foto: Hublot.com
Blir nærmest ledd av til tider.

Evig eies kun et dårlig rykte, sies det. Om det er ett av de store klokkemerkene som sliter med et dårlig rykte må det kunne sies å være Hublot.

Klokkeprodusenten, som ble stiftet så sent som i 1980 (først under navnet MDM), har aldri helt klart å oppnå den samme statusen som sine konkurrenter.

Flere har skrevet om hvorfor Hublot er «hatet på» blant klokke-entusiaster og i denne artikkelen gjengir vi noe av det som går igjen. Hvor mye av det som er fortjent eller ikke kan du forhåpentligvis gjøre deg opp en mening om etter å ha lest punktene under.

Pris

Først og fremst må vi snakke om pris. Hublot-klokker er nemlig relativt dyre. Modellene starter på litt under 100 000 kroner i pris og går opp til flere hundre tusen. Mye av kritikken som har vært rettet mot Hublot opp gjennom springer ut fra prisen og at man får mindre enn man forventer i forhold til det man betaler.

Tilsvarende modeller med samme egenskaper koster som regel vesentlig mindre hos mer anerkjente merker.

Urverk

Mye av det som går igjen er altså hva man får for pengene. For eksempel når det kommer til urverk. Urverkene som Hublot utstyrer klokkene sine med er ofte hyllevare-urverk som er kjøpt inn fra andre produsenter. De samme urverkene kan man finne i vesentlig rimeligere modeller hos andre merker.

Med tiden har også Hublot fått flere egenproduserte urverk. Nå lager de til og med klokker med komplikasjoner som tourbillon. Men, evig eies kun et dårlig rykte, som sagt.

Baksiden av en Hublot-klokke.
BAKFRA: Urverket til en Big Bang-kronograf fra Hublot. | Foto: Hublot.com

Sett denne?

Design

På 1990-tallet lanserte Audemars Piguet Royal Oak Offshore. En røffere, større og barskere versjon av ikoniske Royal Oak. Da Hublot fikk vind i seilene (mye takket være Jean-Claude Biver som du kan lese mer om her) var det etter at de lanserte Big Bang – en modell mange syns ligner mistenkelig mye på Royal Oak Offshore. På 2000-tallet var store klokker en gjennomgående trend og Hublot sitt design passet perfekt i så måte.

Forøvrig ble også den aller første MDM-klokken, ved navn Hublot, beskyldt for å etterligne Patek Philippe sin Nautilus.

Det som Hublot og Biver derimot skal ha æren for er at de var blant de første til å blande materialer som for eksempel gullkasse og gummireim. Dette er i dag en vanlig kombinasjon hos for eksempel Rolex, Patek Philippe og de andre svært etablerte merkene.

LES OGSÅ: Karl Lagerfelds spesiallagde Royal Oak skal selges for flere millioner, men det er én stor hake…

Kvalitet

Kvaliteten på klokkene er for så vidt god nok for de aller fleste. Igjen handler det om hvilken prislapp som har blitt satt på klokkene.

– For halve prisen kan du få en Grand Seiko som urmaker-, utførelses- og designmessig er en klart bedre klokke. Jeg klarer ikke se hvordan de rettferdiggjør prisene sine, har Adrian Barker uttalt.

Barker mener at klokkene til Hublot (hvert fall de mest vanlige modellene) burde kostet rundt halvparten og påpeker at man kunne fått en Rolex Oyster Perpetual og en Jaeger-LeCoultre Master Control Date hos forhandler til samme pris som én Classic Fusion eller Big Bang.

En urmaker jobber på en Hublot-klokke.
I STØPESKJEEN: En urmaker jobber på en Hublot-klokke. | Foto: Hublot.com

Image

Mens mange klokkemerker spiller på eleganse, stil og tradisjoner er Hublot ganske motsatt i sin markedsføring. Hublot prøver å selge inn at en luksuriøs livsstil følger med klokken og dette kan være noe mange klokke-elskere ikke liker. Den LVMH-eide produsenten har ofte blitt stemplet som et klokkemerke for de uinformerte og nyrike.

I tillegg lager de stadig såkalte «limited editions». Poenget med slike opplag kan ofte være å gi en ekstra eksklusiv følelse, men problemet er bare at det er så mange begrensede opplag at det ikke føles særlig eksklusivt…

Under kan du se et par videoer som tar for seg hvordan Hublot har fått det ryktet som det har.

På utkikk etter noen skikkelige fine klokkereimer? Sjekk ut Klokkr sin egen nettbutikk her!