Nettbutikk

Seks Rolex-uttrykk det er verdt å lære seg

TIL DRESSEN: Rolex GMT-Master 2, BLNR. Også kjent som Batman. | Foto: Burst

Seks Rolex-uttrykk det er verdt å lære seg

TIL DRESSEN: Rolex GMT-Master 2, BLNR. Også kjent som Batman. | Foto: Burst
Mange begreper og ord å sette seg inn i.

Klokkeverdenen har mange særegne ord og uttrykk. Tidligere har Klokkr forklart begreper som vil gjøre det lettere å navigere seg rundt.

Les mer om dét her: 5 klokkebegreper du bør kunne.

Denne gangen har turen kommet til seks Rolex-uttrykk vi mener det er verdt å lære seg. Merket setter på mange måter standarden for klokke-lingoen og mange uttrykk som brukes om klokker generelt er hentet fra den sveitsiske giganten.

For hva betyr egentlig Oyster-lenke, chromalight og cyclops? Leser du videre får du svar.

1. Oyster

Når man snakker om Rolex og hører ordet «Oyster» er det som regel lenken det refereres til. En Oyster-lenke er den klassiske tre-ledds sportslenken som man finner på de mest ikoniske klokkene.

Oyster kan også referere til Oyster-kassen som symboliserer vanntetthet og robusthet. Akkurat som en østers. Oyster-kassen til Rolex ble først lansert på 1960-tallet da Rolex stolt kunne vise frem den første vanntette klokken.

Rolex liggende på reflekterende underlag,
ROLEX EXPLORER: Her på den klassisk Oyster-lenken. | Foto: Unsplash

2. Jubilee

Når vi først snakker om lenker kan vi like gjerne gjøre unna jubilee også. Den mer pyntede lenken bestående av fem fem ledd er også en hjørnestein hos Rolex. Det finnes også noe som kaller super-jubilee. Denne har skjult lås, slik man finner på Day-Date sine President-lenker.

Rolex på arm ned i bukselomma.
DATEJUST PÅ JUBILEE: En litt eldre Rolex Datejust på jubilee-lenke. | Foto: Unsplash

3. President

Og apropos Day-Date. Både klokken og lenken på en av Rolex sine mest ikoniske modeller blir kalt «President». Navnet kommer av at mange statsledere har brukt modellen opp gjennom årene. Merket selv har også spilt mye på dette i markedsføringen sin, men offisielt har klokken aldri blitt kalt dette.

Grunnen til at lenken også blir kalt president-lenke er at Day-Date i ni av ti tilfeller kommer med denne typen lenke og der har du svaret. Noen Datejust-modeller har også kommet med denne lenken.

LADIES-PRESIDENT OG DAY-DATE: Datejust i helgull (t.v) og Day-Date. | Foto: Rolex.com

4. Two Tone / Rolesor

To toner på norsk, Two Tone på engelsk (gjerne forkortet til bare TT i skrift), er et klassisk eksempel på et uttrykk som brukes på tvers av merkene. Two Tone refererer rett og sett til at materialene klokken og lenker er laget i to toner – det vil si i både stål og gull. Det offisielle navnet er «Rolesor», men på folkemunne kalles det som regel Two Tone. Kan gjelde både stål og gult gull og stål og roségull.

Rolex på håndleddet.
ROLESOR: Rolex Datejust i både stål og gull. | Foto: Unsplash

Har du sjekket ut nettbutikken vår? Vi tilbyr fantastiske reimer og oppbevaring til klokkene dine!

5. Mercedes-visere

Rolex har i hovedsak brukt to typer visere på klokkene sine de siste tiårene. Den ene kommer som regel på de klassiske modellene som Datejust og Day-Date, mens sportsmodellene som regel har det som kalles Mercedes-visere.

Dette kommer av at timeviseren ligner ganske mye på Mercedes Benz sin logo og dermed har denne typen visere (eller hender, om du vil) fått kallenavn deretter. Flere andre merker kan også ha visere som ligner og blir referert til som Mercedes-hender også.

KLASSIKER: Rolex Submariner. | Foto: Rolex.com

6. Cyclops

Cyclops er rett og slett Rolex sitt navn på forstørrelsesglasset over datoen. Ordet stammer opprinnelig fra gresk mytologi og en en-øyd kjempe ved samme navn.

Myten skal ha det til at grunnlegger Hans Wilsdorf fikk en vanndråpe på klokkens glass og da så han at skivens skriftet ble forstørret. Allerede i 1954 ble Cyclops introdusert på Datejust-modellene.

Rolex på trebord.
TWO TONE DATEJUST: Rolex Datejust i stål og gult gull. | Foto: Unsplash

LES OGSÅ: Norske Mattias (19) solgte Rolex på Finn.no – tapte over 100 000 kroner

Sett denne?